Finans

IBAN Nasıl Öğrenilir? Hesaplama Araçları İle Nasıl Hesaplanır ?

IBAN Nedir ?

International Bank Account Number yani kısaltılmasını kullandığımız IBAN, türkçesi olarakta uluslararası banka hesap numarası anlamına gelmektedir.Gerek internet bankacılığı gerek şube gerekse bankamatikten olsun banka işlemlerini kullanmakta olan müşterilerin sıklıkla duyduğu bir terimdir.

IBAN’ı Ne amaçla Kullanırım?

IBAN numarası her türlü para aktarma işleri için kullanılabilir. Yurt içinde yapılan Elektronik Fon Transferi (EFT) veya havaleler için IBAN numarasını kullanarak işlemler yanlışsız ve doğru bir şekilde gerçekleştirilebilir.Bununla birlikte yurt dışı para aktarma işlemleri içinde kolaylıkla kullanılabilir fakat öncelikle bankaların internet sitesi üzerinden havale kodu hakkında bilgi edinilmesi gerekir.

IBAN ile Para Transferi nasıl yapılır ?

Banka telefon şubesi, banka şubesi veya internet bankacılığı ile yapılan para aktarma işlemleri gibi aynı şekilde ve IBAN numarasını kullanarak işlem gerçekleştirilir.

Hesap numarası ve IBAN arasında güvenilirlik açısından bir fark bulunmamaktadır. IBAN ülkemize geldikten sonra, hesap numarası ile farklı bankalara yapılan yanlış transferler ortadan kalkarak aktarma işlemleri daha kolay yapılabilir oldu.

IBAN’ı Öğrenme Yolları Nelerdir ?

IBAN’ı hesabınızın bulunduğu bankaya ait şubeden, o bankanın çağrı merkezinden veya internet bankacılığında bulunan hesaplama araçları ile temin edilebilir.Her müşterinin IBAN’ı özgündür.Çünkü , kişinin hesap numarasını içerir.

 Bir kişinin eğer birden fazla hesap numarası varsa o kadarda IBAN’ı vardır.

Her bankanın kendi sitesi içerisinde IBAN hesaplama aracı vardır.Bankanın veya Türkiye Bankalar Birliği (TBB)’in sayfasından hesaplanabilir, ulaşılabilir.

En hızlı IBAN öğrenme > https://www.bankalar.org/iban-sorgulama-ogrenme/

IBAN Kaç Hanelidir ? Bu Haneler Neyi İfade Eder?

Iban ‘ ın oluşturulma amacı yapılan para transferleri esnasında karışıklığın önlenmesidir.

1.1.2009 yılından beri Türkiye’de kullanılmaya başlanmış olan bu transfer işlemlerinin daha hızlı ve yanlışsız yapılmasını sağlamıştır.

Ülkemizde bu numara 26 hane uzunluğundadır.

IBAN içerisinde aşağıdaki bilgiler bulunmaktadır:

-Ülke kodu

-Banka kodu

-Şube kodu

-Hesap numarası

Bu içerdiği bilgiler doğrultusunda şube ve banka kodları farklılığından dolayı her bankanın

IBAN hesaplamasının farklı olacağını görebiliriz.

Ülkemizde 26 karakterden oluşan IBAN haneleri şu şekildedir:

 İlk iki hane ülke kodunu belirtmektedir bu Türkiye için kısalması olan TR’dir. Sonraki 2 hane kontrol basamaklarını oluşturur ve IBAN’ın doğruluk tespitinde kullanılmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu gösterir.Sonraki tek basamak Rezerv alanı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir.

IBAN numarasındaki hanelerin anlamını örnek ile gösterecek olursak:

Kaynak: https://www.bankalar.org/iban-sorgulama-ogrenme/

Serkan ERGÜN

Fukarâ beyinlerin ukalâ fikirlerine itibar etmem.. !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kapalı