Bilgi

Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Ülkemizde Akdeniz mutfağının eşsiz ve mucize ürünü zeytinyağı hakkında pek çok insan az da olsa fikir sahibidir. Tabii bunda Türk mutfağının leziz zeytinyağlı yemeklerinin de etkisi var. Fakat gerçekten zeytinyağını tanıyor muyuz? Ya da doğru bildiğimizi zannettiğimiz şeyler gerçekten doğru mu? İşte zeytinyağı hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar.

Eğer zeytinyağı donarsa kaliteli donmazsa kalitesizdir. X Yanlış
Zeytinyağı, normal şartlar altında 6-7 derecenin altında donmaya başlar fakat bazen kısmi donma veya daha geç donma olabilir. Bunu etkileyen bazı faktörler vardır, yetiştiği bölge, zeytinin cinsi, hasat zamanı gibi. Ayrıca farklı bitkisel yağ karıştırılmış zeytinyağları da donabilir. Bu sebeple zeytinyağının donmasına bakarak kaliteli ya da kalitesiz denemez.
Zeytinyağının koyu yeşile yakınsa kalitelidir. X Yanlış
Renk bir kalite kriteri değildir. Yine zeytinin cinsi ve hasat zamanı renkte değişlik gösterir. Profesyonel tadımcılar renkten pozitif ya da negatif etkilenmesin diye tadım bardakları içerisini göstermeyen koyu mavi renktedir. Ayrıca koca bir tank dolusu zeytinyağına 1 kaşık gıda boyası katarak renk değiştirmek mümkündür.
Zeytinyağına tuzruhu kattığında kırmızıya dönerse kalitelidir. X Yanlış
Bunun hiçbir bilimsel karşılığı yoktur. Zeytinyağında karışım olup olmadığını anlamak için tam teşekküllü bir laboratuvarda analiz yaptırmaktan başka çare yoktur.
Zeytinyağı doğalsa (natürelse) kalitelidir. X Yanlış
Tatil yörelerinde zeytin bahçelerinde ve yol kenarlarında satılan markasız ve kontrolsüz zeytinyağları bir önceki yıl sıkılmış olabileceği gibi, plastik kap ve bidonlarda, ısı ve ışığa maruz kalarak saklanmış olabilir. Yine pet şişede ki yağlar, zeytinyağının çözücü etkisi nedeni ile şişede ki kimyasallarla etkileşmiş olabilir. Bu sebeplerin tümü zeytinyağının kalitesini kötü yönde etkiler.
Yüksek asitli yağlar acı ve yakıcıdır. X Yanlış
Tam tersine iyi, kaliteli veya erken hasat zeytinyağı dilin üzerinde ve kenarlarında bir acılık ve boğazda bir yanma hissi verir. Bu acılığa ve yakıcılığa yüksek asit değil, içerdiği insan sağlığı için yararlı fenoller ve antioksidanlar sebep olur.
İyi bir zeytinyağı, zeytin kokar. X Yanlış
Zeytinyağı koklandığında siyah zeytin kokuyorsa bu kesinlikle kusurlu bir yağ demektir. Çünkü zeytinin olgunlaşması için beklemesi ve fermente olması gerekir, fakat kaliteli bir zeytinyağı için toplanır toplanmaz bekletmeden sıkmak gereklidir. İyi bir zeytinyağı taze ve yeşil meyveler, çimen, badem, domates vb. gibi kokmalıdır.
Zeytinyağı ile kızartma olmaz. X Yanlış
Bilindiğinin aksine zeytinyağının yanma ısısı diğer bitkisel yağlara göre daha yüksektir. Tek fark zeytinyağında buharlaşan bazı bileşikler olmasıdır. Hatta zeytinyağı ile kızartma yapmak diğer bitkisel yağlara göre daha sağlıklıdır çünkü yüksek ısılarda diğer bitkisel yağlarda trans yağlar açığa çıkarken zeytinyağında çıkmaz ve daha uzun süre kızartma yapılabilir.

zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar
zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar

Yukarıda ki bilgiler ışığında, uygun ambalajlarda, markalı, taze meyvemsi kokulu acı ve yakıcı bir erken hasat sızma zeytinyağı kaliteli ve sağlık açısından faydalı olacaktır.

Yazıyı puanlayın.

Serkan

Fukarâ beyinlerin ukalâ fikirlerine itibar etmem.. !

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Bilgi için teşekkür ederim, zeytinyağı ile ilgili makaleniz faydalı bilgiler ile dolu 😊

    1. Zeynep hanım ben teşekkür ederim sizin gibi değerli ziyaretçilerimize faydalı bilgi olduysa ne mutlu bana 🙂 Bloğumuzu sürekli takip ediyorsunuz size ayrıca teşekkür ederim sağ olun, var olun 🙂

    1. Ben teşekkür ederim Emir Sünnet Kıyafetlerine, bizi takip ettiğiniz için ayrıca teşekkür ve şükranlarımı sunarım 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kapalı